In 2020 richten we ons op het toekomstbestendig maken van onze organisatie. We werken hierbij aan twee aspecten. Enerzijds geven we verder vorm aan de netwerkorganisatie. Hiervoor hebben we in de afgelopen jaren een goede basis gelegd. Om mee te kunnen blijven gaan met de ontwikkelingen en de manier van werken echt eigen te maken, is constante doorontwikkeling en verfijning nodig. Anderzijds willen we een aantal factoren doorbreken die een risico vormen op een goede inzet van onze medewerkers. Zoals hierboven genoemd bevestigt de benchmark 'Vensters voor Bedrijfsvoering' dat de organisatie een uitdaging heeft om een neerwaartse spiraal te doorbreken die ontstaat door ziekteverzuim, vergrijzing, beperkte en weinig flexibele capaciteit. Dit is cruciaal om ruimte te creëren voor ontwikkeling om met onze medewerkers grote opgaven zoals de Omgevingswet, energietransitie, transformatie sociaal domein, digitalisering en regionale samenwerking aan te kunnen.
De benodigdheden voor een toekomstbestendige organisatie die in kan spelen op diverse (maatschappelijke) ontwikkelingen, waaronder de invoering van de Omgevingswet, zijn in 2019 in het plan 'Klaar voor de Toekomst’ beschreven. In dit plan is zichtbaar gemaakt dat met een impuls in de organisatie over enkele jaren structureel ruimte gecreëerd kan worden om verbetering en ontwikkeling mogelijk te maken. Hierbij verbetert tegelijkertijd de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers. Deze impuls kan over enkele jaren volledig worden terugverdiend.
Hoewel de noodzaak voor het plan evident is, is geconcludeerd dat door de financiële situatie van de gemeente er voor 2020 geen budget vrijgemaakt kan worden om dit plan te realiseren. Wel blijft het plan in beeld bij komende afwegingsmomenten om het opnieuw in te brengen om te kijken of er dan wel een impuls gegeven kan worden. De organisatie heeft een deel eigen dekking ingebracht en kan hiermee een impuls geven aan een gefaseerde realisatie van dit plan. Dit betekent dat in 2020 de volgende onderwerpen uitgevoerd of uitgewerkt worden.
- tijdelijk aanstellen casemanager voor begeleiding complexe verzuimdossiers.
- meerjarig invoeren generatiepact.
- vergroten werkplezier en trots.
- (langer) behouden nieuwe medewerkers.
- kleine impuls bij de buitendienst om de leeftijdsopbouw beter in balans te brengen.
- flexibele inzet van teamleiders (en daarmee verhogen span of support).
- financiële ruimte voor het opvangen van frictiekosten door het intensiever oppakken van complexe verzuimdossiers.
De ombuigingsvoorstellen die verwerkt zijn in deze begroting, betekenen verder ook dat er in 2020 (net als in 2019) € 100.000,- wordt bezuinigd op organisatiekosten. Daarnaast leiden enkele ombuigingen tot een reductie van formatie (ongeveer 9 fte). Hierdoor komt voor enkele medewerkers het werk te vervallen. Voor een deel wordt dit opgevangen door natuurlijk verloop. Voor het andere deel gaan we in 2020 voor de betrokken medewerkers zoveel mogelijk andere mogelijkheden zoeken binnen of buiten de organisatie om de gevolgen en de daarbij horende frictiekosten te beperken.
Omgevingswet
Onder de nieuwe Omgevingswet veranderen taken en bevoegdheden van de overheid. In 2020 formuleren we de nieuwe taken, rollen en verantwoordelijkheden van de raad en het college in relatie tot de Omgevingswet. Daarnaast trainen we onze medewerkers en leiden we ze op zodat ze in staat zijn meer integraal en vanuit een ‘Ja, mits’-houding de samenleving te faciliteren.